Blog van Ine

Wat eten jullie met kerst?

Deze vraag wordt me met hele  grote regelmaat gesteld deze tijd van het jaar. Iedereen wil weten wat ik klaar maak in die dagen. Of pak ik de kant en klare menu's uit de winkel? Of heb ik helemaal geen tijd en energie meer over om iets klaar te maken?

Energie krijg ik van lekkere gerechten en koken, dus dat laatste is niet van toepassing op mij. Het vraagt wel een goede voorbereiding omdat we de week voor kerst nauwelijks tijd hebben. Begin december ga ik dan ook al op zoek naar lekkere recepten. In die weken probeer ik ze dan ook alvast uit zodat ik zeker weet of het lekker is en haalbaar is. De tijd is altijd krap dus het mag niet te moeilijk worden. Om het mezelf wat gemakkelijker te maken, combineer ik met kant en klare gerechten uit de winkel, dat scheelt veel tijd.

Maar dan komen de verleidingen pas...de bestellijsten van onze klanten! Ik zie dagelijks van alles voorbij komen en bij iedere lijst denk ik: "oh, dat is ook lekker"en "dat is een leuk idee"! En dan gaat mijn strakke planning weer wankelen en begin ik te twijfelen. Een gevulde kalkoen(dat ziet er zo gezellig uit), rundertong (wat een traditie, dat aten we vroeger ook altijd), haas( geen kerst zonder wild), gevulde rollade (we hebben ze met heerlijke vullingen), ik wil ze het liefst allemaal op mijn menu zetten. En toen kwam deze...Côte a l'os: een heerlijk groot, stoer stuk van het rund met been, heerlijk van smaak en voortreffelijk voor de Big Green Egg.

 

 

Ik zie onszelf al helemaal buiten staan, wijntje in de hand, vuurkorven erbij en barbecue aan! Marco was ook helemaal enthousiast en met 25 gasten over de vloer is het plaatje compleet! Later kwam er ook nog gevulde kalkoendij voorbij voor de barbecue, dus ook die staan bij ons op het menu!

Winterbarbecue, met heerlijke grote stukken vlees en passende, winterse bijgerechten is de laatste jaren een echte trend geworden. Dat zie je ook duidelijk terug in de bestellingen. Maar ook veel tradionele gerechten, vaak in een modern jasje, zie je terugkomen op het kerstmenu. Mijn voorgerecht is Irish Oxtail, heerlijk ossenstaartsoep met een topping van opgeslagen room, geserveerd in een wijnglas. Zo ziet het er als Irish Coffee uit. Dit is ook weer een typisch voorbeeld van een tradioneel gerecht in een modern jasje! Verder nog wat heerlijke tussengerechten en het nagerecht is Ambachtsliefde, heerlijke frisse zuivel van de Ambachtshoeve: zuivel in de puurste vorm!

Wij kijken uit naar de komende dagen, we wensen iedereen een hele fijne voorbereiding voor de komende kerstdagen en geniet vooral van elkaar! En natuurlijk, iedereen die een bestellijst ingevuld heeft, bedankt voor de inspiratie!

Natte ballen

Laatst had ik een foto op Facebook geplaatst van mijn pan gehaktballen. Het was voor mij zomaar een leuke foto. Toch kreeg ik er later vragen over. Iedereen vroeg me hoe ik nou eigenlijk gehaktballen maakte. Ze wilden vooral weten hoe ik de jus kreeg waarin de ballen dreven.

Een gehaktbal braden is niet zo moeilijk, dat lukt nog wel. Maar dan de jus! Die is niet los te denken van een lekkere gehaktbal maar daar wordt vaak te weinig aandacht aan besteed en dat is jammer. Maar na vandaag is dat ook voor jullie verleden tijd! Nooit geen pan gehaktballen op tafel met zo'n vettige, glazige jus maar een heerlijke bruine jus. Aardappeltjes erbij en smullen maar!

Recept voor de perfecte gehaktbal:

  • 4 gehaktballen (de beste van Nederland natuurlijk!)
  • 1 theelepel bloem
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels worchestersaus
  • 250 ml runderbouillon

Braad de gehaktballen aan in een koekenpan zodat ze rondom bruin zijn.
Haal ze uit de pan en doe ze over in een klein pannetje waar ze precies in passen.
Roer de bloem door de aanbaksels in de koekenpan en bak gaar in 3 minuten.
Voeg de ketchup toe en bak 1 minuut mee.
Voeg de mosterd en worchestersaus toe.Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Tijdens het roeren de aanbaksels goed los roeren.
Deze jus bij de gehaktballen doen en samen gaar stoven in 20-30 minuten.

Van Strien, Keurslager

Hoofdstraat 64
5109AD 'S-Gravenmoer
0162312005
0162314907

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten